Menu:

Endnu en side om runer?

Ja, der mangler en samlet, opdateret, let tilgængelig vejvisning til de danske runestene. Det er formålet med denne side.

Kun danske runestene?

I første udgave medtages kun sten fra Danmark, som vi kender det idag. Men hvilken udstrækning havde 'Danmark' i perioden hvor runestenene blev rejst? Store landområder i det nuværende Sverige og Norge var under danernes kontrol i vikingetiden, hvor den danske tunge blev talt over hele norden. De sydsvenske stene er i hvert fald legitime mål for denne side.

Andre sten med runer?

En ligsten med runer, en kvader i en kirkemur med kirkebyggerens navn i runer og en døbefont med runer er egentlig ikke runesten. Jeg har oprindeligt forsøgt at undgå sådanne i min vejvisning, men konceptet er skredet lidt undervejs, det er svært at holde sig fra runer på andre foremål.
Flere sten med ganske få runer befinder sig i magasiner og er ikke tilgængelige, de er ikke medtaget. Pånær et par, hvor der trods alt er så meget tekst, at det kan undre at de er gemt væk.

Hvad mon Hærulf synes?

Mon Hærulf ville blive begejstret over at se sin sten genrejst her på internettet? Det vil jeg tro, runemindesmærkerne blev netop placeret på steder, hvor flest mennesker kunne se dem under deres færden i landskabet og nu bliver der skabt trafik til Hærulf og hans stenede venner på internettet.
Oftest beskriver runerne, at en sten er rejst af A og B, efter C, der var alletiders fine fyr. Om C nu virkelig også var værd at mindes idag, efter vores målestok, er ikke til at vide.
Stenene er, sammen med runer på andre foremål, de eneste danske skriftlige overleveringer fra samtiden. De er i det mindste derfor værd at vise vej til.