Runestene.dk

Forklaring af links i registret

For at få samlet al den viden, der findes om den enkelte runesten, er der både links til danske og svenske databaser og ressourcer.

Image

Runestene numre

DK SL 3 HADDEBY-3

Nationalmuseet har nummereret alle indskrifter, opdelt efter landsdele. Jeg har medtaget den ældre nummerering bestemt af Danmarks Runeindskrifter (DR) fra 1941-42, samt angivet stednavn.

Image

Geografiske koordinater

55º31.380' N 9º6.871' E

Koordinater i Grader og Decimalminutter (DMM) linker til nuværende placering i Google Maps. Her kan koordinaterne aflæses som Decimalgrader (DM) eller Grader, minutter og sekunder (DMS)

Image

Danske Runeindskrifter

Natmus detaljer

Nationalmuseet og Københavns Universitet har samarbejdet om databasen Runer.ku.dk. Her kan du læse inskriptionerne på stenene og få alle detaljer om dem.

Image

Slots- og Kulturstyrelsen

Fund og Fortidsminder

Fund og Fortidsminder er et link til Slots- og Kulturstyrelsens database, hvor man kan få yderligere oplysninger, samt se luftfoto og diverse historiske kort. Det er ikke alle runesten, der findes i databasen.

Image

Nationalmuseet

Wikipedia

Nationalmuseet har i forbindelse med bogen Danmarks Runesten skrevet indlæg om 100 runesten fra det gamle danske område til Wikipedia. Mon der kommer foto og tekst til de sidste 160 sten?

Image

Fotografier

Fotografier er enten mine egne eller Nationalmuseets. De findes da i Nationalmuseets online billedarkiv. Ved utilgængelige eller tabte sten har jeg brugt tegninger eller fotografier fra Danmarks Runeindskrifter af Lis Jacobsen og Erik Moltke, 1942 (DR).

Image

De skånske runesten

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet er et link til hver sten i databasen 'Runor' fra 'Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet', der bygger på Samnordisk Runtextdatabas af 2020. Her kan man både se nuværende og oprindelig placering af runestenene.

Christer Hamp fra Sverige har en rigtig fin side med runesten, her er Christers egne fotos, og inskriptioner, der er hentet fra Samnordisk Runtextdatabas.

Christers runor

Arild Hauge fra Norge har en fyldestgørende side om runer her. Han skriver også om folkevandrings- og vikingetiden.

Arilds runer

Alle links til runestenene bygger på databasen Samnordisk Runtextdatabas. Læs mere om den her. Du kan også søge online ved klik på knappen nedenfor.

RAA Runor